Ушакова Вика 11-Б класс

08:21 ярлыки: редактировать 0 коммент. »

МІНІАТЮРИ З ПЕРЕСОПНИЦЬКОГО ЄВАНГЕЛІЯ.МІЖ 1556—1561 рр.

             Мініатюра "Євангеліст Матвій"

Мініатюра в живопису виникає в доісторичну епоху і не зникає в сучасності. Адже вона дає змогу дати аналог тексту візуальними образами і робить це швидше за текст.
Мініатюри роблять в центрах виготовлення рукописів при монастирях, що були осередками освіти. В Персії мініатюри малювали в царських чи губернаторських бібліотеках - кітабхане - що водночас були і бібліотеками, і майстернями по виготовленню рукописів.Через деякий час пройшов розподіл на різних фахівців. Одні виготовляли матеріали, другі писали тексти, а мініатюри робили обдаровані в малюванні майстри.Довгий час використовували водяні фарби

           Мініатюра  «Федуско, Маляр із Самбора"
  
      Розширене і деталізоване дослідження з великою кількістю ілюстративного порівняльного матеріалу видане книгою «Майстер мініатюр Пересопницького Євангелія – Федуско, маляр із Самбора».Ілюстрації в книзі – репродукції оригінального Пересопницького Євангелія, з яким мав змогу під час роботи над дослідженням працювати науковець. Дослідження, що є спільним проектом музею «Дрогобиччина» і дрогобицького видавництва «Коло», видане тиражем 1000 примірників.
                         Мініатюра "Євангеліст Лука"
 
  За красою й богатством оформлення Пересопницьке Євангеліє не має рівних собі серед українських рукописів. Для прикладу зліва наведено одну з мініатюр, що прикрашають Пересопницьке Євангеліє. На ній зображений євангеліст Лука. Зміст рукопису — традиційне четвероєвангеліє. Своєрідним є вміщення перед кожним євангелієм так званих сумаріїв — короткого змісту розділу. На маргіналіях чимало голосів — пояснень до окремих малозрозумілих слів.
Мініатюра " Євангеліст Марко"
Другим аспектом цінності книги є художнє оформлення, бо її орнаментація, створена в народному українському стилі, розміщення тексту, виписування кожної літери чітким гарним (різновидом письма з чітко викінченими і оформленими літерами) свідчить про високий майстерний рівень національних мистців. Цим творці унікальної книги намагалися довести, що українська художня культура має вагомі цінності у світовому мистецтві,які не є гіршими від тих, що несли представники колоніалізму.
  Мініатюра " Євангеліст Іоанн"
Це зображення (чи мультимедійний файл) знаходиться в у всьому світі через те, що термін охорони закінчився (пройшло 70 років з дня смерті автора або з моменту першої публікації). Таким чином, ця репродукція також знаходиться у суспільному надбанні. Це стосується до репродукцій, створених в багатьох інших країнах.